Click pe imagine pentru a citi newsletterul

pei agri februarie 2017

Reprezentanții Unității de Sprijin a Rețelei Naționale Rurale din România au participat în data de 9 februarie a.c., la Grupul de lucru: „Răspunsul la schimbările demografice și de promovare a incluziunii sociale" desfășurat  la Bruxelles – Belgia.

Evenimentul, organizat de Rețeaua Europeană pentru Dezvoltare Rurală (REDR), a avut ca obiective:

 • promovarea și activitatea centrelor sociale (migrații și refugiații, persoanele de etnie romă, tineri, femei și rolul artelor și culturii);
 • Prezentarea exemplelor și inițiativelor europene pentru a răspunde la schimbările demografice și promovarea incluziunii sociale;
 • Dezvoltarea acțiunilor de cooperare prin programele de dezvoltare rurală în vederea promovării incluziunii sociale și a schimbărilor demografice.

Rețelele Rurale Naționale prin instrumentele și metodele de comunicare  trebuie să identifice părțile interesate și să sprijine implicarea activă a comunităților rurale în procesul de dezvoltare rurală.

Mai multe detalii aici: http://enrd.ec.europa.eu/news-events/events/enrd-workshop-social-inclusion_en

Vă anunțăm lansarea platformei și publicației online România noastră, două instrumente de informare dedicate zonelor rurale și subiectelor de interes referitoare la agricultura românească.

Platforma este o iniţiativă a domnului Avram Fiţiu, profesor universitar la Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj Napoca. 

Atât plaftorma, cât şi revista sunt deschise propunerilor de subiecte din sfera dezvoltării rurale şi agriculturii.

 Dintre secțiunile și sub-secțiunile permanente ale site-ului, menționăm:

salvarea fermei țărănești, afaceri agricole, agroalimentare, agroturistice, non agricole, satul românesc .

Publicația poate fi citită accesând www.romanianoastra.info, cât și pe pagina de facebook  .

Reprezentanții Autorității de Management a PNDR și ai Unității de Sprijin a Rețelei Naționale Rurale din România au participat, în data de 25 ianuarie a.c., la Bruxelles, la întâlnirea Grupului de Lucru „Reînoirea Generaţiilor prin Dezvoltare Rurală”, organizat de Reţeaua Europeană pentru Dezvoltare Rurală (REDR).

Reuniunea s-a adresat reprezentanților Consiliului European pentru Tinerii Fermieri (CEJA), Rețelelor Naționale pentru Dezvoltare Rurală (RNR), Autorităților de Management interesate în tematica reuniunii, alături de reprezentanţii DG AGRI.

În cadrul evenimentului au fost analizate aspecte precum:

 • Modalități privind îmbunătățirea și utilizarea instrumentelor de dezvoltare rurală disponibile pentru tinerii fermieri;
 • Sprijinirea reînnoirii generațiilor de fermieri prin schimbul de cunoștințe disponibile;
 • Identificarea modului în care sunt utilizate măsurile din Programele de Dezvoltare Rurală şi aplicarea lor în vederea sprijinirii reînnoirii generaţiilor de fermieri;
 • Susţinerea activităţilor dedicate tinerilor fermieri şi consolidarea implicării părţilor interesate prin facilitarea cooperării şi a schimbului de experienţă între Reţelele Naţionale de Dezvoltare Rurală şi tinerii fermieri. 

Astfel, un rol important revine Rețelelor Naționale Rurale prin sprijinirea schimbului de experiență dintre antreprenorii din domeniul agricol, implicarea în networkingul social și online, modele de bune practici ale tinerilor fermieri deja instalați.

Totodată, au fost dezbătute și subliniate următoarele subiecte:

 • Analizarea, la nivel naţional, a posibilităţilor de facilitare a accesului tinerilor la terenurile agricole;
 • Consultanții, precum şi experţii din sfera mediului de afaceri pot acorda sprijin direct antreprenorilor din domeniul agricol pentru a facilita accesul la finanţare şi la dezvoltarea afacerilor agricole ale tinerilor; 
 • Facilitarea constituirii asociaţiilor de tineri fermieri cu accent pe posibilităţile de finanţare din cadrul Programelor de Dezvoltare Rurală;
 • Identificarea modalităţilor de stimulare a reînnoirii generaţiilor de fermieri prin intermediul Programelor de Dezvoltare Rurală;

Invitatul de onoare al întâlnirii, dl. Phil Hogan - Comisar pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, a ţinut un discurs de deschidere dedicat reînnoirii generaţiilor de fermieri, în care a felicitat implicarea activă a reprezentanţilor tinerilor fermieri în cadrul întâlnirilor dedicate de la nivelul Uniunii Europene. 

 

Phil Hogan - Comisar European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, ENRD CP, 2017

Comisarul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, dl. Phil Hogan, copyright ENRD CP, 2017

 

Reprezentanții Autorităților de Management și ale Rețelelor Naționale Rurale

Reprezentanții Autorităților de Management și ale Rețelelor Naționale Rurale, copyright ENRD CP 2017

 

foto atelier sm 6 1 2

foto atelier sm 6 1 3

Mai multe informații legate de eveniment pot fi accesate la următoarea adresă:

http://enrd.ec.europa.eu/news-events/events/enrd-workshop-%E2%80%98generational-renewal-through-rural-development%E2%80%99_en

Pentru vizionare click pe link-ul de mai jos:

http://eepurl.com/czP2Nf

Din cuprins:

 • Priorități de guvernare și măsuri propuse pentru revigorarea agriculturii
 • Linii de finanțare pentru mici afaceri non-agricole
 • Sprijin financiar pentru producătorii de tomate
 • Detalii referitoare la investițiile aferente înființării și/sau reconversiei plantațiilor pomicole  -  sM 4.1a
 • Act normativ așteptat de fermieri intrat în vigoare: integrarea abatoarelor mici în fermă

English version here : http://eepurl.com/cAbR_T

Click pe imagine pentru a citi newsletterul.

header ianuarie 2017 news

Pentru vizionare click pe link-ul de mai jos:

http://eepurl.com/cvvRRL

Din cuprins:

 • Legislaţia pentru lanţul scurt alimentar în dezbatere publică;
 • Noi sesiuni pentru depunerea de proiecte;
 • Prelungire sesiune depunere proiecte sM 4.2 - Schema de ajutor de stat GBER;
 • Selecţia şi verificarea contestaţiilor pentru proiecte  PNDR 2014-2020;
 • Modificări privind formularele de plată pentru sM 6.1 și sM 6.3.

English version - click here: http://eepurl.com/cvyMhX

În data de 15 decembrie a.c., Reprezentanța Comisiei Europene în România a premiat câștigătorii concursului Reporter și Blogger European și a fost lansată prima bandă desenată despre fonduri europene - “Pățanii. Povețe. Proiecte îndrăznețe” .

Patanii Povete proiecte indraznete

Juriul concursului a fost format din Ioana Avădani (directorul Centrului pentru Jurnalism Independent), Mihai Rădulescu (TVR), Victor Kapra (blogger), Bianca Toma (expert din partea DC Communication SRL – contractor al Reprezentanței Comisiei Europene pentru acest concurs) și Răzvan Szabo (din partea Reprezentanței Comisiei Europene).

 Câștigătorii și mențiunile speciale din cadrul categoriilor concursului Reporter și Blogger European – ediția 2016 sunt:

 • Categoria 1) presă audio: Maria Pătrașcu-Cornaciu – Radio România Antena Satelor
 • Categoria 3) presă scrisă și online: Doru Pop – Adevărul
 • Categoria 4) opinie/editorial: Robert Lupițu – Calea Europeană
 • Categoria 5) reportaj/anchetă/interviu: Dan Lungu – Radio Reîntregirea, News.ro
 • Categoria 6) blog: Irina Bartolomeu - irina.bartolomeu.ro

 Menţiuni speciale:

Mădălin Necșuțu– opinie/editorial, Teodora Rusu Baciu și Constantin Pescaru - reportaj/anchetă/interviu și  Tiberiu Cazacioc - blog.

Reporter si blogger european

Ideea concursului a fost deschiderea către inițiative și prezentarea etapelor de implementare a proiectelor cu finanțare europeană, respectiv creșterea și menținerea încrederii publicului și a mass-mediei.

Doamna Angela Cristea – șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România a menționat dificultatea menținerii încrederii în accesarea fondurilor europene și derularea proiectelor cu finanțare din acestea, dată fiind prezentarea deseori negativă a ceea ce nu merge bine.

Printre oamenii din spatele proiectelor prezentate în primul număr al benzii desenate “Pățanii. Povețe. Proiecte îndrăznețe” s-au numărat Marton Balogh – Fundația Civitas pentru Societatea Civilă, Manuela Iftimoaei – ADV România și Olimpia Oprea – Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara.

Este important să experimentăm o gamă largă de situații, să avem experiențe diferite în situații diferite, să ne punem și în locul celuilalt. La fel de important este echipa de specialiști. Perioada 2007-2013 însemnă mii de lecții învățate, învățăm atât din succes cât și din erori” a declarat Marton Balogh.

 Manuela Iftimoaie a subliniat că: „Este necesar ca beneficiarii și cei care accesează fonduri europene să facă echipă și să comunice cu reprezentanții Autorităților de Management” 

„Implementarea eficientă şi mai ales reuşita proiectelor de succes implică sacrificii şi dedicare” a declarat doamna Olimpia Oprea.

Dacă aveţi sau ştiţi despre proiecte cu finanţare europeană care pot deveni model pentru alţii şi lecţii învăţate din implementarea proiectelor,  până pe 31 martie 2017, autorii benzii desenate “Pățanii. Povețe. Proiecte îndrăznețe” aşteaptă propunerile voastre la adresa de e-mail  Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Click pe imagine pentru a citi newsletterul.

pei agri decembrie 2016

 

Calendar

Februarie 2017
L M M J V S D
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28